Vedere a str. Calea Eroilor dinspre parc spre biserica „Sfinii Apostoli”

 

CALEA EROILOR

Lectur din documentarul preedintelui Comitetului de Cultur i Art al judeului Gorj,

ION MOCOI, „Brncui: Ansamblul sculptural de la Trgu-Jiu”, Trgu Jiu, 1971

 

 

(Paginile 21-24, fr notele de subsol.)

 

Alegndu-i pentru tema eroismului n lupta pentru aprarea patriei, precum se tie, ridicarea unei Coloane infinite" i a unui portal Poarta srutului", Brncui a cutat, desigur, locurile de amplasare a acestora astfel nct s se evidenieze fi legtura dintre ele.

Studiind aezarea urban cunoscut nc din copilrie, marele sculptor socotete c e necesar ca locul pentru coloan" s-l constituie ntinderea viran pe care se desfura trgul sptmnal din partea de rsrit a Trgu-Jiului. iar Poarta srutului" s fie amplasat la intrarea n grdina public a oraului, urmnd ca ntre ele s se definitiveze prelungirea unei strzi drepte, al crei plan fusese ntocmit nc din 1894 i aprobat n anul 1900, dar rmsese neaplicat.

Vorbind despre gndul lui Brncui n legtur cu aceast strad, cioplitorul I. Alexandrescu i amintete : Dup ce spunea dnsul atunci, inteniona s taie o strad care s uneasc Portalul" cu ".Coloana". S-ar fi numit Bulevardul Eroilor". Dar este greu de fcut" zicea (pe ax cdeau nite case i o biseric). In momentul de fa nu ai cu cine s organizezi treaba. Rmne de vzut”.

In luna august 1937 ns, la Bucureti, ministrul Gheorghe Ttrscu, urmnd dorina soiei sale Aretia, care cunotea i urma n amnunt gndurile lui Brncui, reuete s obin de la Ministerul Lucrrilor Publice marea sum de 5 000 000 lei pentru prelungirea strzii Grigore Sftoiu ntre trgul sptmnal, unde urma s se ridice CoIoana, i nspre B-dul C. A. Rosetti. care mrginete gradina public a oraului, conform planului I.D.R. din 1900.

„...Ministerul Lucrrilor Publice. va spune primarul in Consiliul Comunal Tg.-Jiu, dup struina nsi a Domnului Prim Ministru Gh. Ttrscu, a destinat importante sume de la fondul de sistematizare a drumurilor, pentru perfectarea acestei artere de comunicaii, care n viitor va fi destinat prea mrirei eroilor notri".

Cu acelai prilej, primarul explic pe scurt inteniile sculptorului :

Proiectul n ntregime ar consta dintr-o alee care, plecnd de la digul Jiului care este locul de evocare al actelor de vitejie gorjeneasc, ar trece pe sub un portal, ce n viitor ar marca i intrarea in grdina public, pentru ca, continund spre biserica ce se renoveaz, s se termine aceast cale ce va purta chiar i denumirea de Calea Eroilor, la monumentul recunotinei ntruchipat printr-o coloan nalt de circa 29 metri, nlndu-se fr sfrit aa cum trebuie s fie i recunotina noastr pentru eroii ce sunt temelia Romniei moderne, situat acest monument n mijlocul unui parc ce se va face pe locul fostului trg de vite".

Intr-o scrisoare de donaie ctre primarul oraului Tg-Jiu, Aretia Ttrscu pretinde ca „..donaiunea s aib urmtoarea destinaie : Crearea unei strzi care va purta numele „Calea Eroilor", cale care va porni din preajma Jiului, trecnd prin grdina public, pentru a merge pn la actualele cazrmi. Aceast strad este de mult prevzut n planul de sistematizare a oraului, ea nu s-a putut realiza din lips de fonduri. Pentru plata acestor exproprieri Liga s pun la dispoziie suma de 750 000 (apte sute cincizeci de mii). La nceputul acestei ci se va aeza portalul susnumit, pe promontoriul ei lng cazrmi, se va ridica coloana recunotinei, legndu-se astfel amintirea locurilor pentru care au luptat Eroii gorjeni, cu ideea recunotinei fr de sfrit simbolizat prin coloan.

Totodat v aducem la cunotin c realiznd mai departe gndul su. Liga naional a Femeilor Gorjene a luat pe a sa rspundere construcia Bisericei Sf. Apostoli care se afl pe strada destinat Eroilor, continund la terminarea unor lucrri de mult prsite i dnd astfel prin ridicarea acestui lca, o strlucire mai mare recunotinei noastre ctre cei care s-au jertfit pentru noi" w).

Cum era i firesc, Consiliul comunal Tg.-Jiu aprob ca strada nou creat i care ncepe din fata regimentelor de la intersecia strada T. Vladimirescu cu str. Unirea, trecnd pe la monumentul Recunotinei" i apoi nconjurnd biserica Sf. Apostoli i urmnd traseul str. Gr. Sftoiu, prelungindu-se pe o poriune nou creat din str. Victoria pn n B-dul C. A. Rosetti i aleea din grdina public, pn la digul Jiului, s poarte denumirea Calea Eroilor".

Nentrziat, la 4 septembrie 1937, n urma obinerii fondurilor, serviciul tehnic al primriei nainteaz primarului oraului Planul de Situaie referitor la prelungirea strzii Gr. Sftoiu din Tg.-Jiu, pe poriunea cuprins ntre Str. Victoria i B-dul CA. Rosetti, n timp ce pe traseul actual al str. Gr. Sftoiu i pe prelungirea ei nspre trgul sptmnal, sunt n curs de executare, din fondul acordat... lucrri de pavaje cu piatr cubic, asfaltri, borduri, rigole, mpietruiri etc".

Se ntocmesc de urgen : planul prelungirii strzii spre grdina public; planurile exproprierilor pentru fiecare familie i cas de modificat; urmeaz la 6 septembrie anunurile ctre cei expropriai, Iar la 9 septembrie se nainteaz acestora, in cecuri, sumele de despgubiri.

In scurt timp ns apar mpotriviri din partea celor despgubii, deoarece exproprierile se refereau nu numai la teren, ci i la case.

„...Doamna Ttrscu nenelegnd s fie schimbate criteriile de apreciere pe care le fixase n numele Ligii, la insistenele d-lor Vintil i Matici de a li se evita cldirile, convine cu d-l Vintil s ncerce traseul tangenial cu cldirile, evident ins cu condiiunea ca portalul de la intrarea gradinei s fie clar i suficient vizibil...". Astfel „...se cade de acord cu serviciul tehnic comunal s ntocmeasc lucrrile cu deviaiunea prin colul casei Vintil, scpnd deocamdat cldirile

Aflnd de acea mic deviere spre sud, de la linia dreapt, a strzii, Brncui devine nemulumit, fapt care se nelege prin darea unui ordin al Ministerului de Interne, care nu aprob devierea ,,in scopul de a se evita pe cit posibil ca exproprierile s cuprind i cldiri" i „.cere aplicarea ntocmai a acestui plan", adic linie dreapt.

S-a urmat apoi „prelungirea str. Gr. Sftoiu n linie absolut dreapt i n conformitate cu planul decretat”.

Nemulumirile pentru despgubiri au fost reactualizate in lunile februarie i martie 1938 i apoi n procese la tribunalele de la Tg.-Jiu i Craiova, n urma crora preteniile exagerate ale despgubiilor au czut. Nu acelai lucru s-a petrecut cu expropriaii din partea de rsrit a strzii prelungite, care au acceptat propunerile fcute de primrie n schimbul unor sume mult mai mici.

Lucrrile de prelungire a strzii Gr. Sftoiu, pe poriunea dinspre Poarta srutului" au fost luate n antrepriz de inginerii Gh. Popescu i F. Siefeld, ajutai de Alexandru Mirescu.

Azi vizitatorii pot vedea pe casa cu nr. 34 modelul de numr original, plac emailat pus n 1938 dup schimbarea denumirii strzii din „Grigore Sftoiu" n Calea Eroilor" care rmne, n fapt. prima pies a Complexului sculptural urbanistic al lui Brncui, de la Trgu-Jiu.

V. G. Paleolog constat c trasarea axei perfect liniare dintre Mas" i Column" a fost ideat i chiar botezat simbolic de Brncui cu gndul precis de a dota frusta aezare uman din Trgu-Jiu de altdat cu o ax spiritual, cu o Via Sacra.

 

 

Propuneri si contacte : editura.online@gmail.com

 

ARP - ASOCIAIA ROMN PENTRU PATRIMONIU

 

Prima pagin

Scrisoarea

Viaa pe scurt

Cronologie

Opera pe scurt

Calea Eroilor

Cteva opere

Pe tema Brncui

Ansamblul Monumental

Bibliografie

 

Suntei pe o pagin de aici:

www.tismana.ro/semanatorul/brancusi/index.htm