Pentru manifestările de la Centrul Comunitar Topeşti

formaţia de dansuri a Fundaţiei Tismana s-a pregătit intens.

 

INFO PROGRAME DE COMUNICARE


Satul romanesc, sat european

Fotografii din timpul duplexului Topeşti – Bucureşti

 adăugate de Fundaţia Tismana

 

 

 

Programul "Satul romanesc, sat european" a continuat in luna noiembrie cu alte trei dintre cele 20 de localitati care au primit distinctia de "Sat european" in cadrul concursului initiat de Delegatia Comisiei Europene.

Emisiunile au fost transmise la TVR1 la ora 11:00, in zilele de 5, 12 si 19 noiembrie 2005. Localitatile prezentate in luna noiembrie au fost: Comlosu Mare (judetul Timis), Topesti-Tismana (judetul Gorj) si Hudesti (judetul Botosani). Dezbaterile au fost moderate de publicistul si comentatorul Emil Hurezeanu si au avut ca invitati reprezentanti ai institutiilor publice, specialisti si experti din societatea civila, care au discutat reusitele sau esecurile unor proiecte.


La Comlosu Mare au fost construite o scoala generala prin parteneriat local-strain, un spatiu de comunicare cu cetatenii comunei – Telecentru Comlosu, s-a realizat un proiect in parteneriat cu Centrul pentru Asistenta Rurala (CAR) si a fost reabilitata o gradinita pentru copii. Oamenii din Comlosu Mare sunt preocupati si de pastrarea traditiilor; impreună cu Muzeul Banatului, ei au realizat un proiect intitulat “Traditii…generatii”. In emisiunea TV dedicata acestui sat au fost invitati Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Mona Musca, deputat PNL, Ioana Popescu, presedinte executiv CAR .

 

Secvenţă din duplexul Topeşti – Bucureşti

 

Membrii grupului de iniţiativă de la Topeşti - Tismana au considerat ca este importanta păstrarea tradiţiilor si au reuşit reabilitarea Centrului Comunitar Topeşti, instruirea elevilor scolii generale in interpretarea folclorului si înfiinţarea revistei şcolare “Ecoul Cetăţuii”. In timpul emisiunii, locuitorii din Topeşti au afirmat: “Am înţeles ca trebuie sa căutam soluţii de rezolvare a problemelor, ca nu vine nimeni sa le rezolve în locul nostru”. La dezbaterea de la TVR au participat Grigore Lese, interpret de muzica traditionala, Giorgio Ficarelli, seful Departamentul de Coordonare a Asistentei de Preaderare din cadrul Delegaţiei Comisiei Europene si Ioan Onisei, secretar de stat, Ministerul Culturii.

 

 

Secvenţă din duplexul Topeşti - Bucureşti

 


Oamenii din Hudesti au folosit cu succes experienta insusita in urma unui proces de facilitare comunitara, in anul 2000; trei dintre ei au reusit sa mobilizeze lumea pentru a participa la solutionarea unei probleme deosebite, alimentarea cu apa a uneia din localitatile comunei, satul Baseu. Problema putea fi rezolvata prin amenajarea unei aductiuni de apa din varful unui deal. Au fost realizate investitii in lucrari de aductiune si distributie a apei, iar oamenii au sapat santuri. La dezbaterea televizata din 19 noiembrie au participat: Dacian Ciolos, consilier al ministrului agriculturii pentru probleme de integrare europeana, Mihai Dumitru, seful Departamentului Agricultura, Delegatia Comisiei Europene in Romania, Vintila Mihailescu, antropolog, directorul Muzeului Taranului Roman.


Pentru alte informatii vizitat
i "Satul romanesc, sat european"

INFO PROGRAME DE COMUNICARE

Sursa: Delegaţia Comisiei Europene, Tel. 021/203.54.30, Fax: 021/230.24.53 www.infoeuropa.ro

 

 

 

Topeşti sat european

 

 

Imagini de la filmari si de la emisiunea in direct

 

 

 SAT EUROPEAN   INFOBULETIN  DUPLEX   BONNE HISTOIRE   SUCCES STORY   ALLAVIDA   SCRISOARE  Prima pagină

Fondatorii :  contact

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006