La Tismana, 24 septembrie 2006

 

           

HRAMUL DE LA TISMANA

 

        Dicţionar

 

            Nedeie - Provine din cuvântul slav „nedĕlja” „duminică“. Este o petrecere câmpenească populară de origine pastorală organizată de obicei cu prilejul unei sărbători sau al unui hram. Păstorii Tismanei legau petrecerea câmpenească din vară, de coborârea oilor de la munte.

            Hram - este o sărbătoare religioasă în cinstea sfântului ocrotitor al unei biserici. La noi la Tismana, hramul Sfintei Mânăstiri Tismana este legat de ziua a cincisprezecea, a lunii august, când sărbătorim cinstita Adormire a Preamăritei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria. Este ocrotitoarea primei biserici din tis făcută se Sfântul Nicodim cel Sfinţit de la Tismana cu propria mână.

            (Tis+mana, explicaţia cea mai populară – tisul făcut cu mâna, Tis+meana, explicaţia cea mai probabilă – cetatea din tis şi în fine tiz+meana  diz (tiz)+meni (meana) – invocarea cetăţii, cea mai agreată de lingvişti!)

            Bâlci - Târg mare ţinut la anumite epoci ale anului, la sărbătorile importante şi însoţit de spectacole şi de petreceri populare.

            RugăÎn vechime, păstorii făceau o rugăminte, o implorare, o rugăciune, la o cruce, troiţă sau biserică prin care solicitau printr-o adresare politicoasă sau umilă lui Dumnezeu să-i ajute în împlinirea dorinţelor. Locul de rugăciune al geţilor, era la Tismana, chiar din preistorie!

            Iarmaroc e un cuvânt mai puţin folosit la Tismana deoarece el vine din ucraineanul  „jarmarok” , târg ţinut la date fixe, adică oltenescul bâlci.

 

             

            La 15 august, în fiecare an, oamenii vin la Tismana de pretutindeni, adesea de la distanţe de neînchipuit! Cu merinde în traistă, îmbrăcaţi în straie curate ca sufletele lor, unii pleacă de acasă pe jos şi pe poteci numai de ei ştiute, chiar dacă merg o zi, evitând puhoiul autoturismelor, autobuzelor, motocicletelor şi căruţelor ce se scurge necontenit pe toate drumurile ce duc la Tismana.

 

REGULA HRAMULUI ÎN AJUN

 

v     VECERNIA MICĂ (cu purtarea Sfântului epitaf al Adormirii Maicii Domnului şi aşezarea sa în faţa mormântului sfântului Nicodim)

v     Vecernia cu Privegherea

v     Utrenia dimpreună cu Prohodul, după care urmează înconjurarea bisericii cu Sfântul Epitaf, Sfânta Evanghelie şi racla cu moaştele Cuviosului Nicodim

 

ZIUA HRAMULUI PROPRIU-ZIS – 15 aug

 

v     SFINŢIREA APEI

v     TAINA SFÂNTULUI MASLU

v      ACATISTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI

v     SFÂNTA LITURGHIE

 

ACEASTĂ ZI S-A BUCURAT ÎNTOTDEAUNA DE CINSTIREA 

CELOR MAI ÎNALTE FEŢE BISERICEŞTI

CARE ÎMPLINESC CU EXEMPLARĂ APTITUDINE ŞI STRĂLUCIRE

SFINTELE SLUJBE ŞI ÎNALŢĂ INIMILE TUTUROR CARE PARTICIPĂ

LA ACEASTĂ NEMURITOARE TRADIŢIE CREŞTINĂ!

 

REGULA HRAMULUI  A DOUA ZI

 

v     PARASTASUL

v     LITURGHIA PENTRU POMENIREA CTITORILOR MĂNĂSTIRII

 

 

MARELE BÂLCI AL SÂNTĂMĂRIEI

 

 

 

            Pentru Tismana, cu memoria ei istorică fenomenală, bâlciurile semnifică necorupta păstrare a unei vechi tradiţii, un fragment din eternitatea sărbătorilor pastorale, semn răscolitor al obiceiurilor transhumanţelor tradiţionale.

            Datorită înmulţirii mijloacelor de transport, BÂLCIUL nu se mai ţine pe Valea Tismanei, devenită deja neîncăpătoare, ci într-o largă poiană lângă Pădurea Şarşori, la poalele Dealului Nereaz, pe drumul DJ 672 dintre Tismana şi Gornoviţa.

 

 

 

           

Restartare

 PAGINA 1

<